Zgłoś błąd

X

Zanim wyślesz zgłoszenie, upewnij się że przyczyną problemów nie jest dodatek blokujący reklamy.

Typ zgłoszenia
Treść zgłoszenia
Twój email (opcjonalnie)
Nie wypełniaj tego pola
.
Załóż konto
EnglishDeutschРусскийFrançaisEspañol中国

Google Chrome 69 loguje użytkownika bez jego wyraźnej zgody

Piotr Gontarczyk | 25-09-2018 11:00 |

Google Chrome 69 loguje użytkownika bez jego wyraźnej zgodyChrome od lat pozostaje najpopularniejszą przeglądarką internetową na świecie, pozostawiającą wszelką konkurencję daleko w tyle. Dziś firma Google swojej przeglądarki nie musi już nawet promować, gdyż zna ją praktycznie każdy użytkownik komputera, smartfonu, czy tabletu, nawet jeśli sam z niej nie korzysta. Niedawno firma udostępniła Chrome w wersji 69, w której wprowadzono m.in. nowy wygląd interfejsu użytkownika, nowe funkcje wyszukiwania czy obsługi zapisywania haseł. Wśród nowości była jedna, która pierwotnie przemknęła niezauważona, głównie dlatego, że firma Google nią się nie chwaliła. Teraz wiadomo już dlaczego. Nowe rozwiązanie wzbudziło poważne kontrowersje wśród użytkowników.

Zmiany w połączeniu logowania w usługach Google'a z przeglądarką Chrome wzbudzają spore kontrowersje wśród wielu użytkowników.

Google Chrome 69 loguje użytkownika bez jego wyraźnej zgody [2]

Okazuje się, że począwszy od Chrome'a w wersji 69 każdy użytkownik logując się do jakiejś usługi Google'a jest automatycznie, bez pytania o zgodę ani nawet komunikatu, logowany w przeglądarce na konto Google. Wylogowanie się z usługi Google'a powoduje ten sam skutek w przeglądarce. Na pierwszy rzut oka wydaje się to całkiem sensowne, bo jeśli ktoś korzysta z Chrome'a, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że korzysta też z usług, takich jak np. YouTube, GMail, Maps, czy Docs. Jeśli zajrzeć trochę głębiej, to dają się zauważyć niedogodności dla użytkowników. W Chrome 69 pojawiły się dwa tryby działania - podstawowy i zalogowany. W tym drugim Chrome działa tak, jak zapewne większości urządzeń, a więc synchronizuje m.in. historię przeglądania i wyszukiwania, otwarte karty, zakładki, hasła, ustawienia i rozszerzenia. Dzięki temu w razie np. reinstalacji systemu operacyjnego, po ponownym zainstalowaniu Chrome'a możemy kontynuować pracę tak, jakby nic się nie stało. Daje to też możliwość wykorzystywania danych z jednego urządzenia na innym (np. zapisanych haseł, czy zakładek). W tym trybie zatem Google ma pełny dostęp do wszystkich działań użytkownika w sieci, zakładek, historii przeglądania, treści wpisywanych na stronach, itd., itp.

Google Chrome 69 loguje użytkownika bez jego wyraźnej zgody [1]

Drugi tryb, podstawowy, to Chrome bez jakiejkolwiek synchronizacji danych na serwerach Google'a. Wszystkie dane, takie jak historia przeglądania, hasła i inne, przechowywane są wyłącznie lokalnie, a więc na urządzeniu. Jeżeli więc ktoś chce korzystać z Chrome'a, ale nie chce wiązać z nią swojego konta Google, to może to robić nadal. Sęk w tym, że użytkownik Chrome'a 69 wystarczy, że zaloguje się w usłudze GMail, czy w serwisie YouTube, a zostanie też zalogowany w przeglądarce. Warto podkreślić, że na razie jest to samo logowanie, a synchronizację trzeba włączyć oddzielnie. Niektórzy komentatorzy obawiają się jednak, że Google idzie ostrożnie, a automatyczna synchronizacja to następny krok. Trzeba dodać, że logowanie w przeglądarce można ominąć poprzez korzystanie z kart Incognito. Można też funkcję wyłączyć korzystając z flagi ustawień Account Consistency - aby z niej skorzystać trzeba w pasku adresu wkleić chrome://flags/#account-consistency. Nie wiadomo jak długo ta flaga zostanie w przeglądarce utrzymana.

Źródło: Liliputing, Hacker News
38
Zgłoś błąd
Liczba komentarzy: 33

Komentarze:

x Wydawca serwisu PurePC.pl informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij zgadzam się, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki.