Zgłoś błąd

X

Zanim wyślesz zgłoszenie, upewnij się że przyczyną problemów nie jest dodatek blokujący reklamy.

Typ zgłoszenia
Treść zgłoszenia
Twój email (opcjonalnie)
Nie wypełniaj tego pola
.
Załóż konto
EnglishDeutschРусскийFrançaisEspañol中国

Uber: nowa funkcja bezpieczeństwa - Zawsze wiesz, z kim jedziesz

Dominik Wiśniewski | 23-07-2019 13:30 |

Uber: nowa funkcja bezpieczeństwa - Zawsze wiesz, z kim jedzieszPodróżowanie z Uberem staje się powoli tak samo popularne, jak korzystanie z komunikacji miejskiej. Z tego powodu może dochodzić do sytuacji, w których pasażer ma problem ze zidentyfikowaniem auta, do którego powinien wsiąść. Do tego typu sytuacji dochodzi szczególnie w zatłoczonych obszarach miasta. W większości przypadków pomyłka bywa nieszkodliwa, jednak czasem może spowodować niepotrzebne komplikacje. Aby temu zapobiec, Uber wprowadza nową funkcję bezpieczeństwa: „Zawsze wiesz, z kim jedziesz”. Od dziś, zamawiając przejazd w aplikacji Uber, użytkownicy tuż przed przybyciem auta na miejsce otrzymają powiadomienie push, przypominające im o sprawdzeniu czy numer tablicy rejestracyjnej samochodu, a także wizerunek kierowcy, są zgodne z tym, co wyświetla im się w aplikacji.

Uber wprowadza funkcję bezpieczeństwa: „Zawsze wiesz, z kim jedziesz”. Od dziś, zamawiając przejazd w aplikacji Uber otrzymamy powiadomienie push, przypominające o sprawdzeniu m.in. czy numer tablicy rejestracyjnej samochodu jest zgodny z tym, co widnieje w aplikacji.

Uber: nowa funkcja bezpieczeństwa - Zawsze wiesz, z kim jedziesz [2]

Uber Eats planuje w 2021 dostarczać jedzenie za pomocą dronów

Uber dodaje także do aplikacji specjalny baner, który będzie widoczny od momentu, w którym użytkownik zostanie połączony z kierowcą, aż do samego rozpoczęcia przejazdu. Będzie on przypominał zamawiającemu usługę o trzech najważniejszych krokach:

  • Krok 1: Sprawdź tablicę rejestracyjną
  • Krok 2: Zweryfikuj markę i model samochodu
  • Krok 3: Dla pewności sprawdź zdjęcie kierowcy

Chcemy, aby powiadomienie „Zawsze wiesz, z kim jedziesz” stało się synonimem Ubera. Ta nowa funkcja przypomni użytkownikom o wykonaniu trzech kroków za każdym razem, gdy zdecydują się na przejazd z Uberem. Między innymi w ten sposób potwierdzamy nasze zaangażowanie w ciągłe zwiększanie poziomu bezpieczeństwa aplikacji - powiedział Ash Kebriti, General Manager w firmie Uber w regionie Europy Środkowej i Wschodniej.

Uber: nowa funkcja bezpieczeństwa - Zawsze wiesz, z kim jedziesz [1]

Uber w powietrzu w 2020r.: koncept latającego taxi już jest

Dodatkowo, użytkownicy mogą również poprosić kierowcę o potwierdzenie swoich danych. Zarówno imię zamawiającego przejazd, jak i imię kierowcy są wyświetlane w aplikacji. W ubiegłym roku, oprócz śledzenia GPS wszystkich podróży i weryfikacji wszystkich kierowców w tle, Uber wprowadził szereg funkcji bezpieczeństwa. Wiele z nich zostało wyróżnionych w najnowszej kampanii Ubera: „Bezpieczeństwo jest najważniejsze”. Wśród wdrożonych już funkcji bezpieczeństwa w Uberze można wymienić m.in.:

  • Przycisk bezpieczeństwa. Po jego naciśnięciu pasażerowie, kierowcy oraz dostawcy będą mogli skontaktować się bezpośrednio ze służbami ratunkowymi.
  • Zaufane kontakty. Po wybraniu tej funkcji użytkownicy Ubera mogą wybrać pięciu znajomych bądź członków rodziny i jednym kliknięciem udostępnić im informacje dotyczące ich podróży.
  • Centrum bezpieczeństwa. Użytkownicy mogą w aplikacji znaleźć informacje na temat kluczowych, istniejących narzędzi bezpieczeństwa, w tym informacje na temat kierowcy i samochodu, śledzenia GPS podróży i systemu ocen.
  • Powiadomienie dotyczące prędkości, z którą porusza się pojazd. Funkcja ta przypomina kierowcom o utrzymywaniu bezpiecznej prędkości zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami w terenie zabudowanym.
Źródło: Uber
10
Zgłoś błąd
Liczba komentarzy: 4

Komentarze:

x Wydawca serwisu PurePC.pl informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij zgadzam się, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki.