Zgłoś błąd
X
Zanim wyślesz zgłoszenie, upewnij się że przyczyną problemów nie jest dodatek blokujący reklamy.
Błędy w spisie treści artykułu zgłaszaj jako "błąd w TREŚCI".
Typ zgłoszenia
Treść zgłoszenia
Twój email (opcjonalnie)
Nie wypełniaj tego pola
.
Załóż konto
EnglishDeutschРусскийFrançaisEspañol中国

Sprzedażowe Haswelle słabo się podkręcają?

Morfeusz888 | 10-06-2013 15:01 |

Na początku czerwca Intel wprowadził do sprzedaży pierwsze procesory na architekturze Haswell (TEST), które powoli zastępują Ivy Bridge, aczkolwiek nie wszystkich zauroczyły. Chodzi przede wszystkim o niższe możliwości podkręcania od oczekiwanych i wysokie temperatury pracy. Pojawia się także coraz więcej opinii, że modele dostępne na rynku detalicznym są jeszcze mniej chętne do osiągania wysokich taktowań, niż sample inżynieryjne wysyłane do redakcji. Większość egzemplarzy przedpremierowych mogło pracować stabilnie z częstotliwością 4500-4800 MHz, podczas gdy wersje jakie trafiły do sprzedaży z ogromnymi trudami osiągają taktowania na poziomie 4200-4500 MHz. Na domiar złego wydzielają one również większe ilości ciepła, zaś w niektórych przypadkach różnica temperatur wynosi nawet 15 stopni Celsjusza względem ES-ów, jakie sprawdzono na identycznym systemie chłodzenia.

Co się takiego stało, że gorące Haswelle stały się jeszcze bardziej rozgrzane? Dokładnie nie wiadomo. Możliwe, że firma dostarczała do testów lepsze jednostki, ewentualnie przed samą premierą zmieniła coś w budowie, co poskutkowało takimi, a nie innymi rezultatami. Czy Intel wypowie się w tej sprawie? Raczej wątpliwe, więc pozostaje czytać fora internetowe i testy oparte na samplach sprzedażowych.

Źródło: Xbitlabs

Bądź na bieżąco - obserwuj PurePC.pl na Google News.
Zgłoś błąd
Liczba komentarzy: 25

Komentarze:

x Wydawca serwisu PurePC.pl informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij zgadzam się, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki.