Zgłoś błąd
X
Zanim wyślesz zgłoszenie, upewnij się że przyczyną problemów nie jest dodatek blokujący reklamy.
Błędy w spisie treści artykułu zgłaszaj jako "błąd w TREŚCI".
Typ zgłoszenia
Treść zgłoszenia
Twój email (opcjonalnie)
Nie wypełniaj tego pola
.
Załóż konto
EnglishDeutschукраїнськийFrançaisEspañol中国

Trochę informacji o czterech rdzeniach od AMD

Rafał Romański | 16-09-2006 21:11 |

Theinquirer.net postarał się rozwiać wszystkie wątpliwości związane z nadchodzącym czterordzeniowym procesorem AMD. Wokół przejścia na 65nm i cztery rdzenie narosło już tyle mitów, że sprawdzenie wszystkiego u źródła, w tym wypadku bezpośrednie zapytanie AMD, było niezbędne. Na początek wiadomo, że czekają nas trzy ważne terminy. Pierwszy z nich to drugi kwartał 2007 roku, kiedy ma się pojawić czterordzeniowy procesor noszący nazwę kodową Barcelona, współpracujący z HT2.0(oznacza to mniej więcej tyle, że będzie współpracować z obecnymi już w tej chwili na rynku płytami głównymi na socket AM2 i nie będzie wymagana zmiana sprzętu, co najwyżej aktualizacja biosu). Rdzeń będzie taki sam dla wszystkich segmentów, jednak pobór prądu będzie wynosił od 68W do 120W. Typowa konstrukcja ma pobierać 95W. Czwarty kwartał 2007 roku ma nam przynieść Budapest, czyli zasadniczo Barcelonę, wraz z HT3.0 w Opteronach 12xx i A64. Kolejna nowość to Shanghai, który ma znaleźć się w Opteronach 22xx i 82xx (przeznaczone na wieloprocesorowe płyty główne). Shanghai pojawi się w pierwszym kwartale 2008 roku. Co do przejścia AMD na proces technologiczny 65nm, pierwszych procesorów w nim wykonanych należy się spodziewać na początku grudnia.

Bądź na bieżąco - obserwuj PurePC.pl na Google News
Zgłoś błąd
rafal_romanski.png
Liczba komentarzy: 0
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Zaloguj się i napisz pierwszy komentarz.
x Wydawca serwisu PurePC.pl informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij zgadzam się, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki.