NVIDIA GeForce GTX 1650 z rdzeniem TU116-150 jest w drodze
NVIDIA ma w zwyczaju wydawać karty graficzne z niższych półek cenowych z całkiem różnymi bebechami - koniec końców i tak otrzymujemy prawie tą samą wydajność, więc kto by się przejmował, co dokładnie znajduje się pod układem chłodzenia? Ta historia znana jest już od dawna, a kolejny jej rozdział to GeForce GTX 1650, który zadebiutował już na rynku w kilku różnych wersjach - do wyboru mamy m.in. modele z pamięciami GDDR5, szybszymi GDDR6 (w wariantach z różnymi GPU) czy wydajniejszą wersję SUPER. Producent nie zamierza jednak na tym poprzestawać, bowiem wszystko wskazuje na to, że niebawem na rynku pojawi się kolejny GTX 1650, tym razem z rdzeniem znanym choćby z układów GTX 1660.
Na pierwszy rzut oka specyfikacja karty nie wyróżnia się specjalnie względem starszych kart GTX 1650. Nie znamy tylko współczynnika TDP i ostatecznej wydajności nowych układów. Wszystko powinniśmy wiedzieć już w przeciągu najbliższych tygodni.
Na Twitterze @momomo_us opublikował właśnie zdjęcie rdzenia TU116-150 pochodzącego z nadchodzącej karty Gigabyte (model GV-N1656OC-4GD R2.0). Dopisek R2.0 oznacza drugą wersję istniejącego modelu - kryje się pod nim właśnie inny procesor graficzny. TU116 występował już w GeForce'ach GTX 1660 czy GTX 1650 SUPER. Postfiks "150" oznacza w tym przypadku ograniczoną liczbę wykorzystywanych rdzeni GPU (o 42%) - wszystko po to, by finalnie nowa karta zapewniła taką samą lub zbliżoną wydajność do innych GTX-ów 1650.
NVIDIA GeForce GTX 1650 pojawi się w wersji z rdzeniem TU106
GeForce GTX 1650 GDDR6 jest średnio 6% szybszy od wersji GDDR5
Na pierwszy rzut oka specyfikacja karty nie wyróżnia się specjalnie. Mamy więc tutaj 896 jednostek CUDA, taktowania do 1635 MHz (to zasługa firmowego OC, domyślnie powinno być do 1590 MHz) czy 4 GB pamięci GDDR6 (128-bit, 12 Gbps). Nie znamy tylko współczynnika TDP, lecz z biegiem czasu nowe GTX-y 1650 nie powinny mieć dla nas tajemnic. W ciągu najbliższych tygodni powinniśmy mieć wysyp nowych układów. Jesteśmy ciekawy, jak będą wypadały na tle innych wariantów.