Zgłoś błąd
X
Zanim wyślesz zgłoszenie, upewnij się że przyczyną problemów nie jest dodatek blokujący reklamy.
Błędy w spisie treści artykułu zgłaszaj jako "błąd w TREŚCI".
Typ zgłoszenia
Treść zgłoszenia
Twój email (opcjonalnie)
Nie wypełniaj tego pola
Załóż konto
EnglishDeutschукраїнськийFrançaisEspañol中国

Intel Ivy Bridge w rewizji E1 kręci się gorzej od Sandy Bridge?

Arkad | 10-04-2012 14:59 |

Z niecierpliwością czekacie na premierę układów Intel Ivy Bridge wyprodukowanych w 22 nanometrowym procesie technologicznym? Pewien użytkownik, a mianowicie słynny OBRovsky, opublikował niezbyt pochlebne uwagi o tych jednostkach... Najnowsze procesory Intela w rewizji E1 mają poważne problemy z efektywnym podkręcaniem, które nie wygląda już tak imponująco, jak w przypadku Sandy Bridge. OBRovsky posiada model Core i7-3770K (E1) podkręcający się znacznie gorzej, niż inżynieryjne próbki rewizji E0. Tranzystory wykonane w technologii tri-gate oraz 22 nanometrowy proces technologiczny, rzekomo nie zapewniają niskich temperatur, które po podkręceniu są nadspodziewanie wysokie. Standardowe układy chłodzenia nie radzą sobie ponoć z podkręconym procesorem w rewizji E1. Problemem okazuje się napięcie potrzebne do osiągnięcia satysfakcjonujących zegarów...

OBRovsky rekomenduje pozostanie przy procesorach Intel Sandy Bridge, których znakomita większość podkręca się znacznie lepiej, niż odpowiedniki Ivy Bridge w rewizji E1. Najnowsze procesory "Niebieskich" okazują się być skore do współpracy jedynie w przypadku niekonwencjonalnych metod chłodzenia, takich jak ciekły azot. Czeski overclocker słynący z nienawiści do AMD podkreśla, że jest to jedyna sytuacja, gdy nie poleca najnowszych procesorów Intela "domowym" zapaleńcom. Jednocześnie nie otrzymaliśmy żadnych dowodów na potwierdzenie tych rewelacji, więc podchodźmy do nich z rezerwą...

Źródło: Blog OBRovsky'ego

Bądź na bieżąco - obserwuj PurePC.pl na Google News
Zgłoś błąd
Liczba komentarzy: 12

Komentarze:

x Wydawca serwisu PurePC.pl informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij zgadzam się, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki.