Przepis na pyszną pizzę - łatwy, sprawdzony i kompletny poradnik | PurePC.pl
  • Skomentuj

Przepis na pyszną pizzę - łatwy, sprawdzony i kompletny poradnik

Dodał: Sebastian Oktaba, ndz., 01/04/2012 - 10:59

Człowiek nie jest taki, coby czegoś smacznego nie zjadł, ale prawdziwe smakołyki wymagają dobrej i sprawdzonej receptury oraz odrobiny cierpliwości. Dlaczego o tym wspominamy? Otóż PurePC postanowiło otworzyć zupełnie nowy cykl krótkich publikacji, którego tematyka jest bliska sercu wszystkich - nawet zatwardziałych miłośników IT. Znajdziecie w nim przepisy na najlepsze potrawy, które przyrządzicie szybko, sprawnie i smacznie! Dziś zaczniemy od tego, co tygrysy lubią najbardziej, czyli pizzy naszego forumowego magika RS - jest to bezsprzecznie jeden z najlepszych przepisów jaki krąży w odmętach internetu - cała redakcja PurePC może to potwierdzić. Zainteresowanych zapraszamy do rozwinięcia, zagłębienia w lekturze i zakasania rękawów. Pizza jest rewelacyjna, koszt całej operacji to raptem kilkanaście złotych, a proces kreacji zajmuje około 45 minut.

Składniki sosu:

  • 3 małe lub 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ostra papryka w proszku

Składniki ciasta:

  • Mąka tortowa
  • Drożdże (tylko nie instant)
  • Oliwa z oliwek albo w ostateczności zwykła
  • Sól i cukier

Dodatki:

  • 250g mozzarelli + 100g innego sera (polecam goudę)
  • 3 duże lub 4 małe pieczarki
  • 6 plastrów salami
  • 4 plastry szynki

Bez mozzarelli lepiej w ogólnie nie zaczynajcie robić tej pizzy! Reszta jak kto woli, tylko dodatków nie może być zbyt dużo, bo pizza straci proporcje. Po pierwsze zaczynamy od sosu, ponieważ musi dość długo postać na gazie, a w tym czasie zajmiemy się ciastem. Jeżeli pizza ma wyjść idealnie, muszą być dokładnie przestrzegane proporcje. Najpierw jednak krótkie objaśnienie:

  • Łyżeczka - mała łyżka np. do herbaty
  • Łyżka - duża łyżka np. do zupy
  • Staramy się odmierzyć dokładnie 20g drożdży, które rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru, oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody (nie gorącej bo zabijemy drożdże!). Mieszamy, aby wszystko się ładnie rozpuściło.
  • Odmierzamy 2,5 szklanki mąki - zalecam „tortową”, dodajemy pół łyżeczki soli oraz 5 łyżek oliwy z oliwek - to ważne, ale od biedy można użyć zwykłej. Osobiście wszystkie te składniki umieszczam w misce. Nie zapaćkamy całego blatu w kuchni, a łatwiej się ugniata ciasto.

Drożdże muszą „zastartować”, a my w tym czasie przechodzimy do sosu. Grzechem jest smarować ciasto keczupem albo koncentratem pomidorowym! OK, to robimy pyszny sosik ze świeżych pomidorków:

  • 2 duże albo 3 małe pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. W tym czasie kroimy całą średnią cebulę i 2 ząbki czosnku w kostkę.
  • Sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na ćwiartki wyrzucając większość wodnistego miąższu.
  • W średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate łyżeczki - pikantna, 3 - ostra)
  • Mieszamy to dobrze, aby wymieszać paprykę, a w międzyczasie dosypujemy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po „zeszkleniu” cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogień pod garnkiem ustawiamy na 40%.

Pomidory muszą około 10 minut dusić się pod przykryciem, aż rozpadną się na kawałki zamieniając w sosik. W tym czasie robimy ciasto, ale najpierw włączamy piekarnik na 230 stopni. Na wcześniej przygotowany kopczyk z mąki z solą i oliwą, wylewamy miksturę z drożdżami (nie czekamy aż zacznie rosnąć). Ugniatamy ciasto, dosypując mąki lub dolewając cieplej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko klecić się do dłoni przy ugniataniu. Miętosimy je około 7 minut - nie krócej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobiną mąki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ścierką.

Pamiętamy o mieszaniu sosu! Gdy pomidory się rozpadną, można im jeszcze pomóc ubijakiem do ziemniaków albo mikserem. Aby sos zgęstniał musi pogotować się bez przykrycia. Dodajemy do niego pół łyżeczki soli, 3 szczypty bazylii, łyżkę koncentratu pomidorowego i nic więcej. W smaku może być kwaskowy i niedosolony... ale taki właśnie powinien być. Wyłączamy gaz gdy sos stanie się wyraźnie gęstszy niż był na początku.

Czas na dodatki. Najważniejsze jest to jakiego sera użyjemy - koniecznie musi to być MOZZARELLA! Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak. Jeśli nie masz takiego sera, to nie rób pizzy... Proponuję ewentualnie zmieszać 250g sera mozzarella i 100g goudy. Ser mozzarella jest biały i mięciutki, kroimy go w kosteczkę, goudę traktujemy tarką.

Na całą pizze dajemy nie więcej nie mniej tylko 4 plastry szynki, 6 plastrów salami i 3 duże pieczarki lub 4 małe. Pamiętamy, że nie robimy zapiekanki na cieście drożdżowym tylko pizzę. Nie zasypujemy jej toną szynki i górą pieczarek... Najlepiej gdy salami jest w bardzo cienkich plasterkach. Pieczarki myjemy i starannie tniemy na cieniutkie plasterki. Im cieńsze tym lepiej.

Bierzemy się za blachę - wymagana jest standardowa prostokątna, dostarczana w komplecie do piekarnika. Natłuszczamy jej powierzchnię oliwą. Sprawdzamy jak wyrosło ciasto. Powinno być prawie 2x większe. Nie musi wcale rosnąc 1,5 godziny jak w niektórych przepisach. Teraz ważny moment - składamy pizzę, więc trzeba trzymać się kolejnych kroków:

  • Na blacie posypanym mąką ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto i wałkujemy je tak, aby zajęło ¾ blachy. Przekładamy je na nią i wałkujemy dopasowując do brzegów. Dzięki temu świetnie dopasuje się do prostokątnej blachy i powstaną fajne brzegi. 
  • Na cieście rozsmarowujemy nasz sosik. Może nie wylewajmy od razu całego, żeby nie okazało się, że jest go za dużo i pizza będzie „pływać”. To już trzeba zrobić na oko. Nie za dużo, nie za mało, lecz w sam raz. Brzegi też lekko przecieramy sosem.
  • Bierzemy ¾ mozzarelli i stosunkowo tyle goudy - tak właśnie teraz ser, zaraz na sos, a nie na wierzch. Najczęstszym błędem jest zasypywanie wszystkich dodatków serem który się roztapia, a wszystko pod nim się gotuje zamiast piec. Mamy wtedy piękną zapiekankę, a nie pizzę. Sera jest wystarczająco, aby reszta dodatków się w nim ładnie zatopiła do polowy.
  • Rozkładamy plastry szynki, salami, na górę kładziemy pieczarki, na wierzch resztki sera, a całą pizzę lekko solimy.
  • Wkładamy pizzę do piekarnika i z termoobiegiem na 14 minut - temperatura 230 stopni. Dokładny czas najlepiej określić obserwując pizzę. Gdy warstewka sosu maźnięta na brzegu jest brązowa i miejscami zaczyna czarnieć, a na pizzy tworzą się wysepki z przypieczonej na brązowo mozzarelli, danie jest gotowe. Po wyciągnięciu posypujemy oregano, wąchamy i padamy z wrażenia :)

Źródło: Kuchnia RS

Oceń publikację

Twoja ocena: Brak Średnia: 4.8 (głosów: 22)
  • Skomentuj
  • lfanek ndz., 01/04/2012 - 11:18

    @Caleb
    Ale jaja co Wy jeszcze wymyslicie :P. Moze kacik samoski (joke). Super przyda sie. Czy to nie prima aprilis?
  • Arkadiusz Pracki ndz., 01/04/2012 - 11:21

    Zmieniamy nastawienie portalu. Sprzęt komputerowy znudził się wszystkim w redakcji, a kulinaria są bliskie każdemu ;] Planujemy jeszcze porady krawieckie, 101 przydatnych porad Caleba oraz różne cykle. Stay tuned!
  • Sebastian Oktaba ndz., 01/04/2012 - 11:21

    5
    Pizza absolutnie nie jest żartem, podobnie jak dział „Kulinaria” na forum PurePC :) Nic tylko zrobić i pałaszować – polecam!
  • TheMax ndz., 01/04/2012 - 11:23

    To pewnie prima aprilis, poradnik z oślej łączki okraszony zdjęciami. Moze jeszcze poradnik dla "niedzielnych kierowcow" np. "wymiana chlodnicy w 15min tylko z PurePC".
  • radiergummi ndz., 01/04/2012 - 12:05

    Ciasto zdecydowanie wole bardziej puszyste z mlekiem i jajkami, ale sos z tego przepisu jest doskonały, jak również wskazówki by większość sera położyć zaraz na sos. No i bez mozzarelli nie wyobrażam sobie teraz pizzy.
  • mat48 ndz., 01/04/2012 - 13:01

    Wczoraj robiłem wg tego przepisu - zdecydowanie polecam!
  • mati_432 ndz., 01/04/2012 - 12:10

    "Grzechem jest smarować ciasto keczupem albo koncentratem pomidorowym!"
    Ten tekst jest z jakiejś książki kucharskiej albo strony internetowej :D pamiętam go:P
  • mati_432 ndz., 01/04/2012 - 12:11

    "Grzechem jest smarować ciasto keczupem albo koncentratem pomidorowym!"
    Ten tekst jest z jakiejś książki kucharskiej albo strony internetowej :D pamiętam go:P
  • Dammeron ndz., 01/04/2012 - 12:15

    Ciekawy 1 kwietnia zrobili na TPU. Najpierw info o zajęciu domeny przez organizacje rządowe (żeby było na czasie), a teraz coolface w logo serwisu. :)

    Co do przepisu na pizze, to ja bym jeszcze dodał info o tym, by pieczarki wcześniej lekko podsmażyć, by wypuściły wodę (rozmiękła od wody pizza nie wchodzi w grę). Poza tym pierwszy raz widzę, by kłaść mozarellę w kostkach, a nie po potraktowaniu tarką.
  • TheMax ndz., 01/04/2012 - 12:23

    Ja również kroję w kostkę i tak samo się rozpływa jak na tarce. Osobiscie nie przysmazam pieczarek na patelni. Jakbym chcial zapiekanke to bym robil zapiekanke a nie pizze ;P Robilem juz pizze wg tego przepisu pare razy i jak dla mnie to 100g sera goudy to troche za malo. 250 mozareli 150-200 goudy jest w sam raz :) Jesli chodzi o salami to tylko i wylacznie salami peperoni, nie zadne wedzone. Pycha ;P
  • tomsto100 ndz., 01/04/2012 - 12:29

    Eh... a miałem krytykować "ZEstawy komputerowe" ;)
    Fajny pomysł, od razu się człowiek uśmiecha, jak takie coś widzi :D
    Ale, mam pewne zastrzeżenia - to, że zabije się "bakterie" wrzątkiem, jest raczej oczywiste. ALe, jeśli ktoś jest zmęczony, to rzeczywiście może zalać wrzątkiem i ciasto nie wyrośnie.
    No i drugie - mozarella. Owszem, nadaje pizzy smak, ale można też normalnym serem w "kostce", tylko że startym na tarce, też pizza będzie dobra.
    BTW, przesłać Wam przepis na serowy dip do nachos'ów :D ?
  • henrix34 ndz., 01/04/2012 - 12:29

    Extra ale wezcie to pod jakas subdomene podklejcie - np kulinaria.pure.pl bo czesc osob nie tego tutaj szuka.
  • Michał Kościelak ndz., 01/04/2012 - 15:14

    @henrix34 - a spójrz w kalendarz... ;)

    @hoko - dodatki na wierzch to już rzecz gustu. Niektórzy wolą cewki, inni kondzioły, a znam takiego, co to bez układów SMD pizzy nie uznaje :P
  • Esper ndz., 01/04/2012 - 12:46

    Eee po tym przepisie moja kuchenka zaczęła świrować. Czy aby ten przepis nie zawiera jakiegoś złośliwego kodu? Pewnie przez ten termoobieg coś się do softu dostało i teraz wszystko miga i świeci! Przestrzegam :)
  • przemekbydgoszcz ndz., 01/04/2012 - 12:58

    Z chęcią wypróbuje ten przepis, bo zawsze robię na grubym cieście :)

    PS. Podaje przepis na grube ciasto (na dużą blachę, tą wewnętrzną w piekarniku)
    * 40-50 g drożdży rozpuszczamy w około 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżeczce cukru i odstawiamy na jakieś 30 min
    * Do miski wsypujemy 2,3-3 szklanek mąki (tortowa najlepsza, ale ja już kiedyś mieszałem 2 różne i też ciasto wyszło), dużą szczyptę soli, 5 łyżek oliwy. Można wlać szklankę ciepłego mleka, wtedy będzie jeszcze bardziej puszyste - nie jest to konieczne
    * Dodajemy wyrośnięte drożdże
    * Wyrabiamy ręką, aż będzie się odklejać od dłoni (niestety wszystko zależy jaką mąkę się trafi, bo ostatnio z tortową walczyłem po całej kuchni i nie chciała się zagnieść, ale ciasto wyszło)
    * Rozgniatamy i rozciągamy ręką na blaszce :)
  • hoko ndz., 01/04/2012 - 14:42

    Brakuje tylko jednego skladnika-pol kilo ukladow scalonych...
  • radoskor ndz., 01/04/2012 - 14:46

    @Caleb O tej porze roku lepszy sos wyjdzie z koncentratu pomidorowego niż "pomidorów" :P

    Smaka narobileś, ładnie się upiekła, mniam...
  • victor89 ndz., 01/04/2012 - 14:59

    Gotuj z PurePC!
    No ale prawda jest taka, że nawet tacy ludzie jak my, czytelnicy i użytkownicy portalu PurePC, musimy coś jeść :D

    Nie raz robiłem tą pizze dla znajomych, otarłem się niemal o gwiazdkę Michelin ;)
  • szpachla2 ndz., 01/04/2012 - 16:05

    @Caleb.

    Pizza - co za pech. Liczyłem na przepis na odgrzewanego kotleta :)
    Dobrze, że tak dużą wagę przywiązujecie do dobrego traktowania drożdży. W końcu drożdż to najmniejszy przyjaciel człowieka :) - i nie chodzi tylko o te w cieście.

    @Pizza

    Najważniejsza jest jakość składników, ich zapach, smak itd. Niestety, z ogórków i pomidorów z Teska czy Biedrony za 2 zł za kilogram dobrej pizzy nie będzie.
  • tomsto100 ndz., 01/04/2012 - 16:57

    A tam niestety, to raczej normalne... inna sprawa, że o bardzo dobry ser w Polsce trudno, trzeba się zwykłym zadowolić.
    Ja (i chyba wiele osób, które potrafią taką pizzę zrobić) wolę jedną pizzę, z dobrych składników, niż dwie z średnio-słabych.
    Więc rzadko zamawiam pizzę, ni to dobre, ni tanie.
  • TheMax ndz., 01/04/2012 - 17:08

    Nie wspominając, że latem koszt zrobienia takiej pizzy jest dużo mniejszy w porownaniu do kupnej. Czy o przyjemnosci zrobienia takiej pizzy :)
  • prznar1 ndz., 01/04/2012 - 18:19

    Leżę. ale nie dałem się nabrać ;p od razu było wiadome ze 1 kwietnia ;D
  • MRx21 ndz., 01/04/2012 - 19:30

    Zamiast mąki tortowej - proponuję żytnią.
  • zaodrze244 ndz., 01/04/2012 - 21:33

    super przepis :) napewno skorzystam i to jeszcze w tym tygodniu hyhyhyhy
  • Kwazor ndz., 01/04/2012 - 22:46

    A co z podkrecaniem pizzy ? Przeciez bez tego to ona nie ma smaku !

  • 4ever_anarchy_s... ndz., 01/04/2012 - 23:45

    Próby jej podkręcenia kończą się zapiekanką ;) można powiedzieć, że jest bez K ;)
  • zaodrze244 sob., 14/04/2012 - 17:09

    pizza wyszła super - mega przepis dzisiaj go testowałem ;)
X Wydawca serwisu PurePC.pl informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij (zgadzam się), aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij (polityka cookies), aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.